Kontakt sökes!

Av: Magnus af Petersens & Christer Themptander

En kontaktannons är ett litet självporträtt. I några få ord försöker den kontaksökande ge en bild av sin personlighet. Skönmålningar förekommer nog, det gäller ju att vara attraktiv för läsarna. För den läsare som vill svara liknar kontaktannonsen också en platsannons. Önskemålen är många och inte alltid lätta att leva upp till. Frågor om ålder och utbildning är inte ovanliga. ”Svar med foto!” kräver de som inte vill köpa grisen i säcken.

Ibland finner vi dessa annonser under rubriken ”Personligt”. Men det är förvånande hur opersonliga de ofta är. Fraserna är många, tomma och intetsägande – ”allmänna intressen” och ”mysiga hemmakvällar” – vad säger det egentligen om en människa? Konstnären Christer Themptander har skapat en serie ”kontaktannonser” som inte är lika förutsägbara. I hans bilder, eller när han låter text och bild krocka, avslöjas det som brukar gömmas i sockrade fraser. Themptander släpper fram det oborstade, alla de skavanker och egenheter som gör oss till individer, till unika människor. För det perfekta är opersonligt. Han driver inte med annonserna i sig, men vill använda formen på ett friare sätt – som bilder. I vår tid kan utropet ”Kontakt sökes!” vara påkallat i alla möjliga situationer.

Kontaktannonser brukade vara något nästan skamligt – en sista desperat utväg. Idag frodas kontaktförmedlingarna. Om det beror på att det finns allt mer ensamma människor är osäkert. Kanske är tanken att annonsera efter en livskamrat mindre främmande nu när många ”chattar” på Internet. Att på detta sätt inleda kontakter är inte längre något märkligt. Vi lever i ett kommunikationssamhälle, men behovet av verklig kontakt har inte försvunnit. Och då många har svårt att få tiden att räcka till är kontaktannonserna ett praktiskt alternativ – rationellt och effektivt. Man fyller i några formulär, skriver eller svarar på annonser, bokar några möten i kalendern. Så undviks det oplanerade, det som ligger utanför vår kontroll. Men bakom många annonser döljer sig även de som söker äventyret.
Themptanders bilder låter oss ana andra världar. Du kan fortfarande bli utsatt för något oväntat.

Innehållsförteckning #73