Nytt nummer ute nu!

148-149 MELLANKRIGSTIDEN OCH LINSMEDIERNA

Gästredaktörer: Mats Jönsson, Louise Wolthers och Niclas Östlind

Hjärnstorms temanummer Mellankrigstiden och linsmedierna bygger på ett forskningsprojekt med det ovanliga greppet att se film och fotografi som två sammanlänkade företeelser.

De händelserika åren 1919–1939 betraktas genom kulturer som fotografi och film var en del av och bidrog att skapa. Om kameralinsen är den ena avgränsningen, som fokuserar och synliggör, är Göteborg den andra. Platsen fungerar som en nod där olika strömningar rör sig mellan det lokala, nationella och internationella.

Det var en tid och en plats där det visuella spelade en ny och central roll i samhället i stort, och genom linsen framkallas och gestaltas även tidens kulturella, sociala och politiska tendenser och spänningar.

RELEASE

VAR
GÖTEBORGS LITTERATURHUS
LAGERHUSET
HEURLINS PLATS 1B

NÄR
LÖRDAG 27/8 KL 16.00 – 18.00

MEDVERKANDE
MATS JÖNSSON, LOUISE WOLTHERS, NICLAS ÖSTL IND, CONNY KARLSSON LUNDGREN, ERI K FLORIN PERSSON, MARIE HELLERVIK, ANDRÉAS HAGSTRÖM, KARL-MAGNUS JOHANSSON,
ERIKA LARSSON OCH SOFIA GRUNDITZI höst kommer ett nummer med tema Alkemi och Geologi. Maj-Britt Axelsson skriver om Caravaggio, Meredith Ray (författare till Daughters of Alchemy) skriver om alkemiska recept. Dessutom utlovas en text om Anselm Kiefer som för närvarande är aktuell med en stor utställning på Artipelag. 

Innan jul planerar vi ett nummer med tema drömmar. Yukiko Duke skriver om drömmar i japansk mytologi. Astrid Sylwan skriver om sömn och skapande och vi kommer att ha ett samtal med Lisa Jeannin om alkemi. Dessutom: konstnärsgruppen Drömsällskapet medverkar. Vi skärskådar fenomenet Lucid Dreams. Och mycket mera!